Je zou denken dat het op den duur saai wordt, al die uurtjes autorijles. Maar niets is minder waar. Tijdens het LessenbijLeendert is daar geen sprake van. Dat komt door persoonlijke aandacht en het verzorgen van onvergetelijke momenten. Zowel in als om de auto. De 'ouwe trouwe Volkswagen' bracht ons op meer plekken dan Apeldoorn alleen.
Ingewikkelde grote rotondes in Zwolle tijdens de spits. Of in alle vroegte -in het donker- door de bossen op weg naar een dorp op de Veluwe dat meer rotondes heeft dan Apeldoorn. Ook Arnhem deden we aan… En een keer stonden we in Amsterdam ook samen even te gluren - door de kelderraampjes van een parkeergarage onder een van die grote grachtenpanden. Nee, daar stond geen Volkswagen Passat. Dat waren auto’s van een ander kaliber, achter slot en grendel ;-)
Onlangs vroeg Leendert of ik een -en zo ja welke- auto ik wil aanschaffen als ik mijn rijbewijs ontvang. Als me dus de vrijheid wordt verleend om me ‘veilig, vlot en zelfstandig’ over de wegen te verplaatsen. Haha, en dat met een 'gemotoriseerd en gewield overdekt paardje'. Nee, ik heb noch de ambitie, noch de middelen om mij een Porsche te kunnen permitteren. Hoewel…?
Nog geen vijf minuten later hebben we het over besluitvaardig handelen. Ons degelijk voertuig lijkt getransformeerd tot een bolide en zo vliegen we voor mijn gevoel de snelweg op…
Autorijden blijkt meer dan een kunstje alleen. Leendert creëert bewustzijn voor hoe jij zelf kunt bijdragen aan vlotte doorstroming in het verkeer en hoe je je steentje in de auto kunt bijdragen aan een goed milieu. En niet minder belangrijk: hoe geef je sociaal gedrag vorm op de weg? Het ligt niet zo zeer in mijn bedoeling reclame te maken, maar om hier een antwoord op te krijgen zou je eigenlijk gewoon eens een rijles bij Leendert moeten nemen. Ook de psychologie komt soms om de hoek kijken. Het autorijden was op den duur geen probleem meer voor mij. Maar hoe reageer je als iemand naast je in de auto stapt, die namens het CBR over je schouder meekijkt? Ik kwam er achter dat niet altijd gemakkelijk is. Maar met de persoonlijke aanpak van Leendert was het mogelijk om ook hier de nodige aandacht aan te besteden.
Je zult je inmiddels wel afvragen wat het verband is tussen die verkeerde schoenen en slagen? Ik wist van te voren niet dat een praktijkexamen ook komisch zou kunnen zijn, maar het is mogelijk. Met zorg koos ik vandaag mijn schoenen uit. Geen gladde zolen aan: stel je voor dat je voeten van de pedalen glijden… Dat heb ik liever niet tijdens een examen. En zo stap ik met 'degelijke stappers' de auto in vandaag.
We hebben al diverse kilometers gereden tijdens het examen, als ik de koppeling wil laten opkomen. Ow nee! Schoen klem? 'k Hoor mijn stem door de auto klinken: “Nah, hoe zit dát nu?” Ondertussen voer ik de nodige handelingen uit voor een veilige korte time-out: “O, ik snap het al, ik heb de verkeerde schoenen aan!” Enigszins verbaasd kijkt de examinator mij aan en schiet in de lach: “Verkeerde schoenen?” "Ja, werkelijk waar, door de degelijke stroeve zolen en ik zette mijn voet in een andere positie, kwam mijn pedaal niet vloeiend omhoog en zat mijn schoen klem". Na de nodige pret hebben we onze examenroute weer vervolgd. Je moet tenslotte de moed niet in de schoenen laten zakken… "En al helemaal niet in de verkeerde schoenen", lacht de examinator.
We keren daarna veilig weer terug naar het examencentrum. Zelfs met verkeerde schoenen ben ik toch geslaagd voor mijn examen.
"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"
Ilse, Apeldoorn
"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."
Marthen
Bart, Apeldoorn